My homemade dish called "Stir-fried bitter gourd with eggs".
Recipe : 3 servings
1 bitter gourd sliced into thin pieces
8 - 10 shrimp
2 eggs beaten
1 tomato cut into cubes
1 green onion sliced
2 cloves garlic finely chopped
3 tbs. cooking oil
salt and pepper to taste
(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)
Directions :
1. Combine bitter gourd and 1 tbs. salt. Mix well. Let it stay for 15 min. Rinse with water.
2. Heat oil in a pan. Once the oil gets hot, add the garlic. Saute until the color turns light brown.
3. Add the onion and tomato. Saute until the texture turn to soft.
4. Add the shrimp. Stir and cook for 2 min..
5. Stir in the bitter gourd. Cook for 5 min.. Add salt and pepper to taste.
6. Pour the beaten eggs in the pan. Continue to cook the eggs.
7. Mix the cooked egg with the ingredients. Cook for a minute.
【御参考】
【筆者感想】
中国南部、東南アジアの料理でいろんなバージョンがあるようです。基本はニガウリを卵で炒めたものなのですが、小海老やトマト、ネギなどを追加したものが多いようです。味付けはシンプルで塩胡椒だけです・・・が大変美味いです。トマトは最後に火を止めてから蒸し煮します・・・早めに入れてしまうと形が無くなってしまうので注意!
No comments:
Post a Comment