My homemade dish called "Pork Stuffed Tofu in Tomato Sauce".
Recipe : 3 servings
5 pre-fried tofu・・・調理済みの油揚げ。真ん中で二等分し10袋作る(1個余る(笑))
300 grams ground pork
1/2 onion chopped
1 clove garlic chopped
1/3 tsp. salt
1 tsp. sugar
pinch pepper
1 tsp. cornstarch・・・無くても可
1 clove garlic chopped
green onion for garnish chopped・・・小口ネギ
1 tsp. vegetable oil
***Tomato Sauce***
4 medium tomatoes quartered・・・ミディトマト又はミニトマト、4等分する。
1 tbs. tomato paste・・・ケチャップ
1/2 tsp. fish sauce (nam pla)
3/4 tsp. salt
1.5 tsp. sugar
1/2 cup water
(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)
Directions :
1. Heat oil in a pan over medium heat. Add garlic and onion, and stir fry until fragrant. Add pork and seasonings, and stir fry until lightly browned.
2. Combine ingredients for the filling and mix well. And stuff tofu with the filling.
3. Cut the tomatoes, then add the stuffed tofu, and all tomato sauce ingredients into the pan.
4. Bring to a boil, then drop the heat to a simmer on low for 10 minutes.
【御参考】
【筆者感想】
日本の油揚巾着によく似た料理がベトナムにあるのを発見しました。作り方はすごく簡単です・・・少しアレンジしてますが・・・、型崩れしにくいように先ず最初に豚挽肉と玉ねぎを軽く炒めておきます(現地のものは蒸し煮するようです)。小さなフライパンにぎっしり詰まるぐらいに巾着を配置し半分ほどソースに浸かるぐらいにして弱火で煮詰めます。塩味、砂糖の甘い味にトマトの酸味が絡み合って激旨です。ワインは軽めの赤ワイン、、例えばピノノワールなんかが合うようですが、色合いで辛口のロゼに合わせてみましたがバッチシでした。
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