Mar 19, 2022

Tofu Peperoncino Chanpuru (豆腐ぺペロンチャンプル)

 My homemade dish called "Tofu Peperoncino Chanpuru".


Recipe : 3 servings
300 grams firm tofu・・・木綿豆腐1丁
30 grams boiled whitebait・・・釜揚げしらす
5 grams dried shrimp・・・干しエビ。高い中華食材より安い桜海老を選びましょう。
1 egg beaten
2 cloves garlic thinly sliced
suitable amount of red chili pepper
pinch salt and pepper
1 tsp. ponzu soy sauce・・・ポン酢醤油
1 tbs. olive oil

(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)

Directions : 
1. Heat olive oil in a pan over medium heat. Add whitebait and stir fry until crispy. Add garlic, shrimp and red chili pepper, and stir fry until fragrant. And set aside.
2. Add tofu in the pan and stir fry for 3 minutes. Sprinkle salt, pepper and ponzu soy sauce to taste. Stir fry for 30 seconds to lightly drain the water.
3. Add egg and mix all ingredients slowly and thoroughly.
4. Combine the crunchy seafoods at the end.

【御参考】

【筆者感想】
ぺペロン(チーノ)は唐辛子、チャンプルは混ぜ物の意味です。豆腐を使った洋風の料理が最近出回っていますね。ダイエットに良いので欧米で人気らしい?。これ、シラスと干し海老を使っていて美味いです!!。唐辛子の量は好みで変えてください。豆腐料理には辛口の白ワイン(例えばシャルドネとかソーヴィニヨンブラン)か軽めの赤ワイン(例えばピノノワール)が合うようですが、季節的(これ書いているのが春だから)にはロゼも合いますね。

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