My homemade dish called "Stir-Fry Pork with Ginger".
Recipe : 3 servings
300 grams pork loin・・・豚ロース生姜焼き用
30 grams ground ginger
1 clove garlic minced
1/2 onion thinly sliced
1 tbs. sake for marinade
1 tbs. sweet sake (mirin) for marinade
1 tsp. vegetable oil
***sauce***
3 tbs. soy sauce or soy sauce + oyster sauce
3 tsp. sugar
2 tsp. ketchup
1 tsp. sesame oil
pinch pepper
***garnish***
tomato
green onion (scallion)
(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)
Directions :
1. Place the pork in a large bowl. Add the marinade ingredients and use your hands to mix thoroughly. Set aside to marinate while you prepare the rest of the ingredients for the stir-fry.
2. Make the stir-fry sauce by mixing together.
3. Heat the oil in a large pan over medium heat. Add the onion and stir-fry for 30 seconds. Add the pork and stir-fry until almost cooked. Add the stir-fry sauce and stir-fry until the sauce thickens and the pork is cooked through.
【御参考】
【筆者感想】
豚肉は赤身と脂肪の間に筋があるので先の鋭い包丁で1cm間隔程度に刺して断ち切る(ま~脂身を取っ払うというやり方もありますが・・・笑)。生姜をすり潰したときの汁はマリネに加えておく。マリネした残り汁はソースに加えておく(程度によりますが、多い時は半分ぐらいは捨てる)。日本ではキャベツを添えている例が多いですが外国ではあまり見かけませんね。暑い季節のエネルギー補給の定番で、ご飯と相性が良いのはもちろんですがお酒やワインのおつまみとしてもいけるようです(笑)。
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