Oct 4, 2021

Okonomiyaki (お好み焼き)

My homemade dish called "Okonomiyaki".


Recipe : 3 servings
90 grams all-purpose flour
1/4 tsp. salt
1/4 tsp. sugar
6 cm nagaimo/yamatoimo・・・Chinese yam
135 ml dashi・・・Japanese soup stock
1/2 cabbage
170 grams sliced pork belly・・・豚バラ肉
3 eggs
6 tbs. tenkasu・・・tempura scraps
3 tbs. beni shoga・・・pickled red ginger
1 tbs. vegetable oil

***sauce***
1.5 tbs. sugar
2 tbs. oyster sauce
4 tbs. ketchap
3.5 tbs. Worcestershire sauce・・・ウスターソース

***toppings***
Japanese mayonnaise
dried bonito flakes・・・鰹節
dried green seaweed・・・青のり
green onions
beni shoga

(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)

Directions : 
How to make Okonomiyaki by Just One Cookbook
How to make Okonomiyaki Sauce by Yuca's Japanese cooking

【筆者感想】
市販の専用ソースでも良いのですが自作します(笑)。キャベツはこれでもかという位に多めにします。キャベツが生地に埋もれた状態では独特のシャキシャキ感が出ませんしパンケーキ状態になります・・・キャベツとキャベツが生地でくっついている状態がベストです。なので、キャベツは細かく切り刻んではいけません。安旨でフルーティな赤ワインと相性が良いです・・・決して高級なワインで食べないように(笑)。


No comments:

Post a Comment