Jul 10, 2021

Shakshouka (シャクシュカ)

   My homemade dish called "Shakshouka".


Recipe : 3 servings
2 tbs. olive oil
1 onion chopped
1 carrot chopped
2 cloves garlic minced
2 bell pepper thinly sliced, any color
1 tomato chopped
400 grams diced tomatoes・・・カットトマト缶
3 eggs
1 tbs. seasoning
(ground cumin + paprika + hot chili pepper)・・・ジャンバラヤのシーズニングで代用
suitable amount parsley minced

(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)

Directions :
1. Heat olive oil in a frying pan over medium heat. Stir in the carrot, the onion, the bell peppers and garlic. Cook and stir until the vegetables have soften and the onion has turned translucent.
2. Pour the tomato mixture into the pan and stir to combine.
3. Add the seasoning evenly in the pan and stir to combine.
4. Simmer until the tomato juice have cooked off.
5. Crack the eggs into the tomato mixture. Cover the pan and let the eggs cook until they are firm but not dry.

【筆者感想】
ジャンバラヤのシーズニングだけで他の調味料(塩、コショウ等)は一切不要。カットトマト缶とトマトで量を調整する(3人分だとカットトマト缶400gでは少ない)とうまくいく。ニンジンは細かく切ってまず最初に炒める事(ニンジンが入ってないレシピの方が多いですが・・・)。トマトのコクと酸味が辛口白ワインかロゼワインとよく合います。なお、どのレシピにもトマトミクスチャーに穴を掘ってそこに卵を流し込むようなことが書かれていますが、これは難しく見栄えが良くない・・・なので、別のフライパンで半熟状の卵焼きを作っておいてトマトミクスチャーに載せるようにしました・・・一人分ずつ皿に盛る時にはこれの方がうまくいきます。




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