Jun 13, 2021

Beef and potato stew (肉じゃが)

   My homemade dish called "Beef and potato stew".


Recipe : 3 servings
200 grams beef thinly sliced・・・牛肉切り落とし、一口大にカット
3 potatoes cut into bite-size pieces…一口大に乱切り
1 carrot cut into bite-size pieces…一口大に乱切り
1 onion sliced
1 pack shirataki, konjac noodles・・・しらたき
9 snow peas・・・絹さや(さやいんげん)
*** seasonings ***
3 tbs. soy sauce
2 tbs. sake
1 tbs. sugar
1 tbs. sweet sake
300 ml Japanese soup stock・・・和風出汁

(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)

Directions :
1. In a medium pot, boil seasonings and then cook beef.
2. Skim the foam from the surface. And add another ingredients and simmer for 25 min.
3. Place it on the plate and add snow peas.

【筆者感想】
ジャガイモは一口大にカット後水につけて灰汁を抜いておく。しらたきは軽く洗って熱湯に通しておく。絹さやは塩茹でしておく。牛肉は食べやすい大きさにカットし酒を振って寝かしておく。以上の下準備を十分行うのがポイント。調味料は砂糖1:酒2:醤油3が黄金比率。煮崩れを防ぐため、なるべくかき混ぜずにゆっくり煮込む。最初は水分が少ないが、後で野菜から出て来るので焦ってはいけない。


 

No comments:

Post a Comment