Feb 12, 2022

Beef Chow Fun (干炒牛河)

  My homemade dish called "Beef Chow Fun".


Recipe : 3 servings
200 grams beef flank/skirt・・・牛バラ又はカルビ、、切り落としでも大丈夫(笑)。
1.5 tsp. cornstarch・・・片栗粉でも可
1.5 tsp. soy sauce for marinating
1.5 tsp. vegetable oil for marinating
350 grams fun・・・太いライスヌードルだけど、ほうとうで代用できる
3 tbs. vegetable oil for cooking
150 grams beansprouts・・・もやし
1 red and/or yellow pepper・・・赤か黄の小型のパプリカ
suitable amount of green onion・・・長ネギ
suitable amount of ginger sliced
2 tbs. white wine・・・本当は紹興酒
1 tsp. sesame oil
2 tsp. oyster sauce
2 tbs. soy sauce
pinch sugar, salt and pepper

(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)

Directions :
1. Mix sliced beef with soy sauce, cornstarch, white wine and oil, then leave to rest for 15 minutes.
2. Gently separate the fun by hand into long strands (not to break them into small pieces).
3. Pour oil into a pan. Stir in the marinated beef slices. Fry until they just turn brown (do not overcooked). Dish out and leave the oil in the pan.
4. Put in the fun. Gently stir around with chopsticks. When the fun begins to wilt, add in beansprouts, ginger and pepper. Fry for 30 seconds.
5. Add beef and green onions. Pour in soy sauce and oyster sauce. Cook for another 30 seconds.

【御参考】


【筆者感想】
太いライスヌードルが手に入らなければ、ほうとうで代用できます。既に茹でてパックされたものを使いましたが簡単で型崩れもしませんでした・・・自分で茹でて冷やしてというのはちょっとめんどくさそう。切り落としよりステーキ肉の方が見栄え良いですが味は変わらんでしょう(笑)。牛肉に味が付いているのでヌードルは軽めの味付けで大丈夫。味付けがスパイシーなので軽めでフルーティな赤ワインに合うと思う。

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