Oct 9, 2020

Gumbo (ガンボ)

My homemade dish called "Gumbo".

(注)米国南部のケイジャン料理でガンボとはオクラのこと・・・ジャンバラヤ、ザリガニのパイにガンボがこの地方の郷土料理らしい・・・ハンク・ウィリアムスの歌に出てきます。


Recipe : 3 servings
150 grams chicken thigh・・・鶏もも肉切り身(小口)
70 grams shrimp・・・冷凍むきエビが使いやすい
1-2 sausage(s) quarter sliced・・・銀杏切り、wiener, frankfurter, fish どれでも可
1 celery chopped
1/2 onion chopped
1 small green pepper coarsely chopped
1 small red pepper coarsely chopped
1 small yellow pepper coarsely chopped
1 garlic clove finely chopped
8 okra round slices・・・1cm輪切り
400 grams can chopped tomatoes・・・カットトマト缶
1.5 tbs. Worcestershire sauce・・・ウスターソース
3 grams chicken stock (consomme) + 1-2 cup(s) water
2 tsp. spice mix・・・ケイジャンスパイス、タコス用スパイス等米国南部で使われている
pinch black pepper
pinch chili red pepper
1 tbs. olive oil

(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)

Directions :
1. Heat olive oil in a frying pan... add garlic, onion and chicken and stir-fry till they come to color.
2. Add celery, peppers and stir-fry. 
3. Add sausage, okra and tomatoes and stir-fry in 10min.
4. Add shrimp, consomme and 1-2 cups of water... simmer in 20min. 
5. Adjust the taste with Worcestershire sauce at the end.

(注)オクラは塩を振り良くこすってから水洗いしておく
(注)鶏肉は小口大にして胡椒・スパイス(少量)を振っておく
(注)コンソメの水の量は具が充分浸るまで入れる


 

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