Nov 13, 2021

Teriyaki Chicken (テリヤキチキン)

 My homemade dish called "Teriyaki Chicken Rice Bowl".


Recipe : 3 servings
500 grams chicken breast
1 zucchini diced in quartered
1/2 carrot cut into match stick
small broccoli diced・・・予め電子レンジで加熱しておく
1 green onion sliced
3 tbs. olive oil
pinch black pepper・・・一口大のチキンに予め振っておく
3 cups of cooked rice
sesame seeds option

***sauce***
1/4 cup soy sauce
3 tbs. sake
2 tbs. mirin (sweet sake)
1 tbs. sesame oil
3 tbs. brown sugar
1 tbs. honey
1 clove big garlic minced
1 tbs. ginger minced
1.5 tbs. corn starch

***topping***
sesame seeds option

(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)

Directions :
1. Heat oil in a large pan.
2. Add chicken and cook until slightly browned.
3. Add vegetables and cook until soften.
4. While the chicken is cooking whisk together the teriyaki sauce mixture.
5. Pour sauce into the pan once the chicken is just nearly finished cooking through and simmer until thickened.
6. Serve it warm over rice.

【筆者感想】
決め手はタレ(ソース)でタレは最初に作っておいた方が作業が楽・・・多分時短の為にクッキング中にタレを作るようになっているのだと思う。醤油は標準の半分にしていますし、ごま油と蜂蜜でコクを出しています。鶏肉を炒めた油は捨てずにそのまま野菜を炒めるのに使う・・・チキンのエキスが出ている。ソース投入後は水分が充分飛んでしまうまで気長にかき混ぜ続ける。


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