Dec 4, 2021

Spanish Omelette (スパニッシュオムレツ)

   My homemade dish called "Spanish Omelette".


Recipe : 3 servings
3 eggs beaten
1 potato diced
1/2 onion chopped
1 green bell pepper chopped・・・ピーマン
3 thinly sliced ham
1 clove garlic minced
pinch salt and pepper
3 tbs. olive oil
suitable amount of ketchup (tomato sauce)
suitable amount of parsley to garnish

(注)tbs.=table spoon (大さじ) tsp.=tea spoon (小さじ)

Directions :
1. Heat the water in a pot. Boil potatoes until tender. Drain the water and set aside.
2. Heat 1 tbs. oil in the pan. Add the garlic, onion, ham and green pepper and fry until onion is transparent.
3. Beat eggs with salt and pepper in a bowl. Return potatoes and onions and so on to the bowl. Mix together.
4. Heat 2 tbs. oil in the pan. Pour egg mixture into the pan. Ensure the egg is cooked on the bottom, so there is not much egg left on the top.
5. Place a big round plate on top of the pan, and with your hand holding the plate, flip the tortilla onto the plate. Then, slide the tortilla back into the pan carefully.
6. Keep cooking, gently shaking the pan occasionally, until completely cooked through.

【筆者感想】
両面を焦がさずに奇麗に焼くのが結構難しいです・・・何度か練習が必要です。私はフライパンの透明な蓋を使ってオムレツをひっくり返しています。上面が固まった時には底面は焦げているので、ひっくり返すタイミングが重要です。弱火で上面が半固まり状態になったタイミングが最初はなかなか分からないです(早すぎると固まっていない卵が垂れてしまいます)。以前はチキンブイヨン(顆粒)を加えていましたが、加えなくても十分美味いです・・・多分ハムから塩分出ていると思う(ケチャップの味付けの方が健康的だと思う)。
また、オリーブオイルはたっぷり使います・・・・本場ではジャガイモは茹でるのではなくオリーブオイルで揚げるという感じのようです。


No comments:

Post a Comment